Events

Kapitalforvaltning | Hvorfor vil Oljefondet investere i private equity og hva bør ikke-profesjonelle gjøre?

  • September 16, 2024
  • 11:00 - 13:00
  • BAHR, Oslo, Tjuvholmen allé 16, 0252 Oslo

Norges Bank Investment Management (NBIM) ba i november i fjor om å få investere i private equity da den fant at private equity over tid har hatt 3–4% meravkastning i forhold til børs. Forslaget ble foreløpig avvist av regjeringen i april i år, men saken skal utredes videre i et nytt eksternt ekspertråd for Oljefondet. Det har videre vært en rekke relaterte kommentarer i Finansavisen gjennom våren og sommeren.

Private equity har vært en bransje i vekst over de siste 40 årene og basert på Preqins analyser vil veksten fortsette, både i form av kapital under forvaltning og innhenting av ny kapital, såkalt «dry powder». Veksten i «dry powder» er forventet å avta noe fra den man så i perioden fra 2016-2022, men fortsatt være på hele 7% årlig i perioden 2022-2028.

 

 

Private equity utgjør nå rundt 10 prosent av det totale aksjemarkedet. Veksten, andel i kapitalmarkedet og meravkastningen er grunnen til at noen av de mest kjente institusjonelle investorene i verden, som for eksempel Yale Endowment, investerer rundt 30 % av porteføljen i private equity.  

Historisk sett har private equity vært forbeholdt institusjonelle investorer og noen få ultravelstående enkeltpersoner. Det er ikke lenger tilfellet. I økende grad gjøres private equity tilgjengelig for den vanlige investoren, mannen i gata, såkalte ikke-profesjonelle investorer, som ifølge Bain & Company i en global private equity-rapport fra 2023 utgjør halvparten av all formue globalt. 2022 var et vanskelig år for kapitalinnhenting for private equity-fond, med en nedgang på 11 % sammenlignet med rekordhøye nivåer i 2021, ifølge Preqin, som en følge av at institusjonelle investorer reduserte sin eksponering med omtrent 3 %. I årene som fulgte har vi sett at flere større private equity-aktører, som Blackstone, KKR, EQT mv. etablere produktlinjer og forretningsområder rettet inn mot private wealth markedet. KKR sier de forventer en betydelig økning i kapitalinnhenting fra dette segment fra 2026 og utover.   

I lunsjseminaret vil Peter Hammerich, partner i BAHR, og Joachim Høegh-Krohn, founding partner og CEO/CIO i Turnstone ta for seg temaene:

  • Hvilke juridiske og tilgrensende forhold bør investorer tenke på før en investering i private equity? 
  • Vilkårene for å markedsføre private equity-produkter mot ikke-profesjonelle investorer 
  • Private equity som aktiva klasse generelt og om den er egnet for ikke-profesjonelle investorer 
  • Turnstone sitt siste fond, som skal markedsføres både mot profesjonelle og ikke-profesjonelle investorer 

Seminaret etterfølges av lunsjservering med mulighet for diskusjon med foredragsholderne, advokater i BAHR og bransjekollegaer. 

 

Peter Hammerich  

Peter Hammerich er partner og leder for BAHRs virksomhetsgruppe for kapitalforvaltning og private equity med mange års erfaring. 

Joachim Høegh-Krohn 

Joachim Høegh-Krohn er CEO/CIO i Turnstone, en forvalter av fond som investerer i ulike typer private equity-fond og -strukturer, som siden etableringen i 2023 har etablert to fond med NOK 5 milliarder under forvalting og er i gang med å etablere sitt tredje fond. Høegh-Krohn var administrerende direktør i Argentum fra 2006 til 2022 og har også vært administrerende direktør i DNB Kapitalforvaltning og har sittet i styret for en rekke norske finansinstitusjoner, inkludert Sparebank 1 Forvaltning, Sparebank 1 Forsikring, Odin Forvaltning, NRP Asset Management. Han er også adjunkt professor ved Norges Handelshøyskole (NHH) og har en doktorgrad i finans fra samme institusjon.  

Loading video ...
close