Seminar | Er det behov for mer politikk i norsk konkurransepolitikk?
BAHR Competition Workshop 2021
Regjeringen Solberg sendte 1. oktober forslag til endringer i konkurranseloven på høring. Nå er det regjeringen Støre som inntar førersetet og skal ferdigstille arbeidet. Dette skjer samtidig med at konkurransepolitikk for alvor har blitt satt på agendaen nasjonalt og internasjonalt, uten at det er reflektert i endringsforslagene.
BAHR inviterer til et seminar om hvordan konkurransepolitikken bør utformes og hva dette vil kunne bety for virksomheter som opererer i Norge. Gjennomgangstemaet er om det politiske rommet for å benytte konkurranselovgivningen mer aktivt er i ferd med å bli større?
Bakteppet for seminaret
Internasjonalt pågår for tiden en konkurransepolitisk debatt, og i mai og juni ble det tatt initiativ som også kan få betydning for Norge:
- I mai kom regjeringene i Frankrike, Tyskland og Nederland med en fellesuttalelse vedrørende Digital Markets Act som også inneholder forslag om å endre fusjonskontrollreglene og forholdet mellom nasjonale myndigheter og EU-kommisjonen.
- I juni sendte den britiske regjering på høring et omfattende forslag til lovendringer for å ta «[the UK’s] competition and consumer policies into the 21st century», som blant annet skal hensynta det grønne skiftet og nye digitale markeder.
- I USA utstedte president Biden i juli «Executive order on Promoting Competition in the American Economy». Det er også interessant å merke seg at Biden, gjennom utnevnelsen av Tim Wu som spesialrådgiver for presidenten og Lina Khan som leder av Federal Trade Commission, har satt prominente kritikere av tech-gigantene og deltakere i «The New Brandeis Movement» i føringen av utforming og håndheving av konkurransepolitikken.
Med dette som bakteppe vil vi i seminaret se nærmere på hvordan norsk konkurransepolitikk kan utformes for å møte morgendagens utfordringer og tilpasses internasjonale endringer. Blant spørsmålene vi stiller er:
- Om Konkurransetilsynets håndheving av konkurranseloven er tilstrekkelig, eller om konkurranseloven i enda større grad bør suppleres med særlovgivning i markeder med særlige konkurranseutfordringer, slik det f.eks. er gjort i taximarkedet?
- Hvordan kan konkurransereglene medvirke til det grønne skiftet i økonomien?
- Hva er EØS-avtalens konsekvenser for utformingen av norsk konkurransepolitikk?
- Har konkurransepolitikken i for stor grad vært overlatt til ekspertene, eller er det behov for mer politikk i norsk konkurransepolitikk?
Program
16.00-16.15: Velkommen og innledning
Partner Helge Stemshaug, BAHR
16.15-16.30: Hvor politisert er konkurransepolitikken?
Professor Erling Hjelmeng, UiO
16.30-16.45: EØS-avtalens betydning for norsk konkurransepolitikk
Partner Arne T. Andersen, BAHR
16.45-17.00: En bærekraftig konkurransepolitikk: Er det rom for miljøhensyn i konkurransepolitikken?
Konkurransedirektør Lars Sørgard
17.00-17.15: More regulatory activism in UK competition policy post Brexit?
Partner Nick Levy, Clearly Gottlieb (London)
17.15-17.30: Pause
17.30-18.15: Panelsamtale
Til den avsluttende panelsamtalen har vi invitert en erfaren stortingsrepresentant Peter Chr. Frølich (H), samt partner/advokat Liv Monica Bargem Stubholt, Advokatfirmaet Selmer AS (tidligere statssekretær for utenriksminister Jonas Gahr Støre og senere statssekretær i Olje- og energidepartementet for Åslaug Haga og Terje Riis-Johansen). De vil dele sine betraktninger om det er behov for enda mer politikk i norsk konkurransepolitikk, og hva de tror om det konkurransepolitiske veikartet i årene fremover.
Moderator: Hans Christian Vadseth, First House
Vadseth har tidligere vært journalist i Sunnmørsposten, Fædrelandsvennen, Dagbladet og VG. I VG var han også nyhetsredaktør frem til han ble adm.dir. og ansvarlig redaktør for det Schibstedeide nettstedet E24.no. Før Vadseth begynte i First House var han sjefsredaktør i Fædrelandsvennen.
18.15-18.30: Wrap-up
Odd Hoen-Sevje, First House
18.30 > Bevertning og mingling