Arbeidsliv | Regjeringen foreslår presisering i regler for midlertidig ansettelse ved «praksisarbeid»

Det er i dag adgang til midlertidig ansettelse ved «praksisarbeid», uten nærmere spesifisering. Regjeringen har nå sendt på høring et forslag der unntaket presiseres slik at midlertidig ansettelse kan brukes for praksisarbeid underveis i et studieløp, men ikke i etterkant. Det foreslås en forskriftshjemmel for visse særlige kvalifiseringsløp for helsepersonell mv. etter endt studieløp.

BAHR mener

Midlertidig ansettelse ved praksisarbeid er en mulighet som til dels har vært både litt bortgjemt og noe uklar. I forslaget tydeliggjøres det at midlertidig ansettelse vil kunne brukes ved arbeid der den ansatte får praktisere sine teoretiske kunnskaper i en arbeidssituasjon, typisk gjennom traineestillinger, internships o.l. Slik praktisk arbeid som en forberedelse på yrkeslivet underveis i en utdanning, er verdifullt for den enkelte og for arbeidsgiveren, og det er positivt at regjeringen er tydelig på verdien av dette.

Presisering av «praksisarbeid»

Etter arbeidsmiljøloven § 14-9 (2) bokstav c kan midlertidig ansettelse i dag inngås for «praksisarbeid», men loven sier ikke noe om hva dette nærmere betyr. Tolkningen av innholdet har vært overlatt til rettspraksis. Det følger for eksempel av Rt. 2013 s. 1392 at det sentrale er hvorvidt arbeidet tar sikte på å gi opplæring eller kvalifisering innen et gitt fagområde. Både praktisering av ervervet kunnskap og erverv av ny kunnskap gjennom arbeid er omfattet.

I forslaget tydeliggjøres det at praksisarbeid vil være alle typer kvalifiserende arbeid der den ansatte får praktisert sine teoretiske kunnskaper, også uten at det nødvendigvis læres noe nytt. Det er videre ikke slik at praksisarbeidet må inngå som en obligatorisk eller formalisert del av utdanningsløpet, men idet formålet er erfaring i en utdanning, stiller dette krav til innholdet i arbeidet og til arbeidsgivers opplæring og veiledning. Det er ikke krav om en organisert veiledningsfunksjon. Arbeidet som utføres vil kunne dekke et alminnelig arbeidskraftsbehov i virksomheten. Med andre ord tydeliggjøres det at deltidsstillinger der studenter får relevante oppgaver innen sitt fagfelt, vil være slike praksisstillinger.

Presiseringen i loven til «praksisarbeid underveis i et utdanningsløp» vil medføre at praksisarbeid ikke kan brukes til spesialisering etter endt utdanning. Med denne endringen vil loven hindre at midlertidig ansettelser ved praksisarbeid brukes til kompetanseutvikling i arbeidslivet. Dette vil avgrense bruken av midlertidige ansettelser ytterligere.

Regjeringen foreslår imidlertid at en forskrift skal regulere unntak fra vilkåret om at praksisarbeid må utføres underveis i et utdanningsbeløp, for visse tilfeller av midlertidige ansettelser. De unntakene som foreslås er midlertidig ansettelse for praksisarbeid ved helsepersonell i spesialisering, deltakere i kommunale og fylkeskommunale traineeprogram og i introduksjonsprogram etter integreringsloven.

Download / Les høringen her
Share aticle to
Loading video ...
close