Kapitalforvaltning | PRIIPs-lovens virkeområde for alternative investeringsfond under forvaltning

Det vises til BAHR sine nyhetsbrev av 12. juni 2024 og 13. august 2024 om gjennomføringen av PRIIPs-forordningen i norsk rett. Forordningen gjennomføres ved den nye PRIIPs-loven, som trer i kraft 1. oktober 2024. PRIIPs-loven gjelder for sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter slik det er angitt i PRIIPs-forordningen. Dette inkluderer blant annet banker, forsikringsselskaper, verdipapirforetak, forvaltningsselskap for verdipapirfond og forvaltere av alternative investeringsfond.

I dette nyhetsbrevet vil vi kort avklare hvilke alternative investeringsfond under forvaltning som omfattes av PRIIPs-loven.

Innledning 

PRIIPs-loven har som hovedformål å forbedre forbrukere sine forutsetninger for å vurdere kostnader, risiko og forventet avkastning før en investeringsbeslutning og samtidig bedre grunnlaget for å kunne sammenligne ulike produkter med hverandre. Utgangspunktet er derfor at PRIIPs-loven kun får betydning for forvaltere av alternative investeringsfond dersom produkter under forvaltning tilbys til norske ikke-profesjonelle investorer.  

Fond under forvaltning som ikke lenger markedsføres 

Det er, etter BAHR sin mening, klart at PRIIPS-loven vil gjelde for alle alternative investeringsfond som markedsføres etter at loven har trådt i kraft 1. oktober 2024. Etter ordlyden vil dette også gjelde for fond som allerede er etablert, og som eventuelt også har blitt markedsført tidligere. Et spørsmål er derimot om PRIIPs-loven også vil gjelde for de produktene som er «lukket» 1. oktober 2024, det vil si produkter under forvaltning som ikke lenger markedsføres eller selges. 

Det følger av PRIIPs-lovens ordlyd at «Loven gjelder markedsføring rettet mot ikke-profesjonelle investorer av sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter som angitt i PRIIPs-forordningen, og gjelder i tillegg til krav i annet regelverk ved markedsføring og salg av slike produkter». PRIIPs-forordningen fastsetter videre at kravet til PRIIPs KID innebærer at alle ikke-profesjonelle investorer skal motta dette før en eventuell investering. 

På bakgrunn av lovens og forordningens ordlyd mener BAHR at plikten til å utarbeide PRIIPs KID bare gjelder for alternative investeringsfond som fortsatt markedsføres til ikke-profesjonelle investorer. En slik tolkning er også i tråd med lovens formål om å forbedre ikke-profesjonelles informasjonsgrunnlag i forkant av en investeringsbeslutning. Motsatt tolkning ville medført svært omfattende arbeid frem til 1. oktober, hvor forvaltere hadde blitt pålagt å utarbeide et PRIIPs KID for alle fond under forvaltning. At forvaltere skal pålegges å distribuere PRIIPs KID til investorer som allerede har tegnet seg vil også ha formodningen mot seg da innskuddsforpliktelsen uansett vil være uendret. 

Produkter som belager seg på «reverse solicitation» 

Et annet spørsmål er om alternative investeringsfond som belager seg på såkalt passivt salg («reverse solicitation») vil falle inn under PRIIPs-loven. Reverse solicitation omfatter salg som utelukkende skjer på kundens initiativ, og uten at forvalter, eller noen som opptrer på vegne av forvalter har markedsført fondet overfor kunden, før kunden har forpliktet seg til å investere. Reverse solicitation regnes ikke som markedsføring, og fond som eventuelt rettmessig belager seg på reverse solicitation vil derfor, etter BAHR sin oppfatning, ikke være omfattet av PRIIPs-loven. 

Det er derimot viktig å bemerke at muligheten til å kunne akseptere ikke-profesjonelle investorer på basis av reverse solicitation anses som svært begrenset. Finanstilsynet har tidligere uttalt at reverse solicitation vil være «lite utbredt i praksis» og at det har forutsetningen mot seg at ikke-profesjonelle investorer uten inngående erfaring eller kunnskap om slike investeringer finner frem til en forvalter på egenhånd. I forlengelsen av dette har Finanstilsynet presisert at en forretningsmodell som baserer seg på slike salg vanskelig vil la seg gjennomføre innenfor regelverket. 

Share aticle to
Loading video ...
close