Arbeidsrett | Nytt lovforslag om å innføre (enda) flere og mer tyngende plikter for arbeidsgiver
BAHR mener
Lovforslaget innebærer at kravene til hva ansettelsesavtalen må inneholde av reguleringer og opplysninger utvides. Selv om departementet i proposisjonen understreker at lovforslaget ikke tar sikte på å trekke opp grensene for styringsretten eller endre de grenser som i dag gjelder, vil likevel mer informasjon i arbeidsavtalene kunne innebære at det fremover blir flere vanskelige tolkningsspørsmål.
For å sikre seg fleksibilitet, bør arbeidsgiver vurdere å innta tydelige endringsforbehold i fremtidige ansettelsesavtaler og presisere hvilke reguleringer i ansettelsesavtalen som kun er til informasjon.
Lovforslaget vil etter vår oppfatning også innebære merarbeid i form av ytterligere administrasjon og papirarbeid innenfor kortere frister enn det som er gjeldende rett.
Tidspunktet for ikrafttredelse av de foreslåtte nye reglene er ikke behandlet i forslaget. Men det er uansett verdt å merke seg allerede nå at de nye informasjonspliktene knyttet til innhold i ansettelsesavtalen og utsendelse av arbeidstakere til utlandet også skal gjelde for eksisterende arbeidsforhold. Det er imidlertid lagt opp til en overgangsregel for eksisterende ansettelsesforhold ved at arbeidsgiver i eksisterende ansettelsesforhold pålegges å utlevere eller supplere eksisterende ansettelsesavtaler innen to måneder etter anmodning fra arbeidstaker.
Oversikt over de nye reglene i lovforslaget
Nedenfor følger en kortfattet og skjematisk oversikt over hvilke endringer som foreslås: