Finans | Overføring av tilsynsoppgaver fra Oslo Børs til Finanstilsynet 1. april 2025
Børsens regelverk vil endres med virkning fra 1. april 2025 som følge av overføringen, og Finanstilsynet vil offentliggjøre utfyllende informasjon om de nye tilsynsområdene på sine nettsider fra samme dato.
I dette nyhetsbrevet gir vi en oppsummering av endringene overføringen av myndighetsoppgavene vil ha for utstederne.

Tilsynet med utsteders informasjonsplikt om innsideinformasjon
Utstedere med finansielle instrumenter tatt opp til handel på Euronext Oslo Børs, Euronext Expand Oslo og Euronext Growth Oslo har i henhold til Markedsmisbruksforordningen (MAR) en forpliktelse til å offentliggjøre innsideinformasjon som direkte gjelder utsteder så snart som mulig. Utstedere kan utsette offentliggjøring av innsideinformasjon dersom særskilte vilkår for dette er oppfylt.
Utsteders forpliktelse til å varsle Oslo Børs ved beslutning om utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon oppheves med virkning fra 1. april 2025. Utstedere som beslutter utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon, skal dermed ikke lenger varsle Oslo Børs om beslutningen. Denne varslingsplikten har tidligere fulgt av børsens utstederregler, men bortfaller nå i sin helhet ettersom Finanstilsynet ikke vil videreføre en tilsvarende varslingsplikt. Utsteders forpliktelse til å varsle Oslo Børs ved offentliggjøring av særskilte kurssensitive begivenheter i børsens åpningstid vil derimot videreføres.
Skriftlig notifikasjon ved offentliggjøring av innsideinformasjon som har vært gjenstand for utsatt offentliggjøring, skal fra 1. april 2025 ikke lenger sendes Oslo Børs gjennom utstederportalen NewsPoint, men til Finanstilsynet gjennom Altinn-skjemaet KRT-1801. For norske utstedere vil det kun være personer som kan representere utstederen i Altinn som kan sende inn notifikasjonen. Utstedere må selv sørge for at personen som skal være ansvarlig for innsendelse av notifikasjonen har eller blir tildelt en rolle som gir tilgang til innsendelse av skjemaet i Altinn. For utenlandske utstedere sendes notifikasjonen via innsenderens personlige bruker i Altinn.
Nærmere informasjon om innlogging, utfylling og innsendelse av skjemaet i Altinn vil gjøres tilgjengelig på Finanstilsynets nettsider fra 1. april 2025 på denne linken: https://www.finanstilsynet.no/rapportering/fellesrapporteringer/mar-melding-KRT-1801-og-redegjorelse-om-utsatt-offentliggjoring-av-innsideinformasjon
Etter overføringen vil det være Finanstilsynet som sender henvendelser knyttet til reglene om informasjonsplikt og sanksjonerer overtredelser av reglene. Det forventes at børsens tidligere praksis vil fortsette å være relevant, ettersom reglene knyttet til hva som utgjør innsideinformasjon, når informasjonsplikt om innsideinformasjon inntreffer og vilkårene for utsatt offentliggjøring ikke endres som følge av overføringen.
Tilbakekjøpsprogrammer og kursstabilisering
Den såkalte «safe harbor forordningen» (delegert kommisjonsforordning (EU) 2016/1052) oppstiller fremgangsmåter for utstedere å gjennomføre kursstabilisering (typisk i forbindelse med børsnoteringer) og tilbakekjøp av aksjer på en måte som sikrer at dette ikke vil være i strid med blant annet forbudet mot markedsmanipulasjon i MAR. Oslo Børs har vært tilsynsmyndighet for disse reglene siden innføringen av MAR i 2021.
Finanstilsynet vil overta også denne tilsynsoppgaven fra 1. april 2025. Utstedere som gjennomfører slike transaksjoner skal offentliggjøre disse på samme måte som før, ettersom Finanstilsynet vil videreføre offentliggjørings- og rapporteringsformatet til Oslo Børs. Rapporteringsplikten vil dermed oppfylles ved offentliggjøring på dette formatet til markedet og samtidig innsendelse til offisielle lagringsmekanismen (OAM) som er NewsWeb.
Finanstilsynet vil publisere malene for offentliggjøring og rapportering på sine nettsider fra 1. april 2025.
Tilbudsmyndighet
Finanstilsynet overtar også rollen som tilbudsmyndighet for reglene om pliktige og frivillige tilbud på selskaper på Euronext Oslo Børs og Euronext Expand Oslo fra 1. april 2025. Dette betyr blant annet at meldinger om tilbudsplikt og frivillige tilbud, samt søknader om dispensasjon fra tilbudsplikt, skal sendes til Finanstilsynet. Det vil også være Finanstilsynet som kontrollerer og godkjenner tilbudene og tilbudsdokumentene som utarbeides for slike overtakelsestilbud. Ytterligere informasjon om Finanstilsynet som tilbudsmyndighet, inkludert fremgangsmåte for offentliggjøring av slike meldinger, forventes tilgjengeliggjort på Finanstilsynets nettsider innen 1. april 2025.
Finanstilsynsklagenemda
Den 1. april 2025 trer den nye Finanstilsynsloven i kraft og med den etableres en særskilt uavhengig klagenemd (Finanstilsynsklagenemda) som skal behandle klager på vedtak truffet av Finanstilsynet. Dette vil dermed også gjelde klager på vedtak som gjelder utsteders informasjonsplikt og tilbudsplikt, samt andre vedtak på verdipapirområdet som flaggeplikt, meldeplikt mv.
Børsklagenemnden vil oppheves som følge av etableringen av Finanstilsynsklagenemnda. Klage på beslutninger av Oslo Børs om notering, fortsatt notering og strykning, samt børsens øvrige utstederregler, vil kunne påklages til børsens egen klagenemnd (Euronext klagenemnd). Denne klagenemnden vil være en videreføring av den eksiterende Euronext Growth klagenemnd, som fra 1. april 2025 vil få utvidet mandat til å også behandle klager på slike beslutninger som retter seg mot utstedere på Euronext Oslo Børs og Euronext Expand Oslo.
Oslo Børs vil fortsatt ha en viktig rolle
Oslo Børs vil fortsette å ha andre lovpålagte oppgaver, som å være offentlig lagringsmekanisme (OAM) i Norge gjennom NewsWeb og mottaker av flaggemeldinger og lister over primærinnsidere og nærstående til disse. Utstedere skal også fortsatt bruke utstederportalen NewsPoint der dette følger av regelverket, som for eksempel registrering av primærinnsidere og nærstående, offentliggjøring av finanskalender og offentliggjøring av informasjonsdokument på Euronext Growth Oslo.
I forbindelse med overføringen av tilsynsoppgavene til Finanstilsynet, har Oslo Børs også gjort enkelte andre endringer i utstederreglene. Dette innebærer blant annet at Euronext Oslo Børs vil fjerne regelen om likebehandling fra sitt regelverk. Utstedere på Euronext Oslo Børs og Euronext Expand vil imidlertid fortsatt være underlagt kravet til likebehandling i verdipapirhandelloven, men dette vil ikke lenger følges opp av Oslo Børs.
Selv om tilsynsoppgavene overføres til Finanstilsynet, vil Oslo Børs dermed fortsatt ha en viktig rolle som operatør av markedsplassene og børsens øvrige regelverk, herunder løpende forpliktelser for utstedere, vil fortsette gjelde.
Avsluttende bemerkninger
Overføringen av tilsynsoppgaver til Finanstilsynet er en ventet praktisk endring i hvordan utstedere må forholde seg til regulatoriske krav. Overføringen vil ha særlig betydning for utstedere på børsens markedsplasser, som i all hovedsak må forholde seg til Finanstilsynet som tilsynsmyndighet. Oslo Børs vil som følge av overføringen nå kunne rendyrke sin rolle som privat aktør og vil ikke lenger være et kontaktpunkt for informasjonsplikt og utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon eller tilbudsplikt.
For alle noterte utstedere er det viktig å tilpasse seg de nye rapporteringskravene og etablere nye rutiner for rapportering og kommunikasjon med Finanstilsynet. For utenlandske utstedere må det opprettes personlige brukere i Altinn, som erfaringsvis kan ta noe tid.
BAHR vil fortsette å følge utviklingen og gi råd til våre klienter for å sikre at de er godt forberedt på de nye reglene og kan navigere effektivt i det endrede regulatoriske landskapet.