Kapitalforvaltning | Bærekraftig finans: Finansdepartementet oppdaterer om ny lov om bærekraftsinformasjon

SFDR (forordning (EU) 2019/2088) ble vedtatt i EU 27. november 2019. Forordningen oppstiller ufravikelige opplysnings- og rapporteringsplikter for kapitalforvaltere og rådgivere. Taksonomien (forordning (EU) 2020/852) ble vedtatt i EU 18. juni 2020. Forordningen etablerer et klassifiseringssystem (en taksonomi) for miljømessig bærekraftige investeringer, og pålegger store foretak og kapitalforvaltere ufravikelige opplysnings- og rapporteringsplikter.
Finanstilsynet sendte ut høringsnotat om gjennomføring av begge forordningene i norsk rett i oktober 2020.[1] I juni 2021 la Finansdepartementet frem en lovproposisjon om gjennomføring av forordningene (Prop. 208 SL). Lovforslaget ble behandlet i Stortinget første gang 14. desember 2021 og ble vedtatt i tråd med forslaget i proposisjonen. Forordningene vil gjennomføres ved inkorporasjon.
Begge forordningene er vurdert og funnet EØS-relevante. Status per i dag er at forordningene er til vurdering i EØS/EFTA-statene for innlemmelse i EØS-avtalen.
Finanstilsynet har tidligere uttrykt at ambisjonen var å gjennomføre forordningene i norsk rett per 1. januar 2022. Finansdepartementet opplyste 14. desember 2021 at gjennomføringsloven først kan tre i kraft etter forordningene er innlemmet i EØS-avtalen.[2] Finansdepartementet forventer at EØS-innlemmelsen vil skje i løpet av første halvdel av 2022. Ettersom lovforslaget forventes ferdigbehandlet i Stortinget før jul, innebærer det at loven kan tre i kraft så snart forordningene er innlemmet og trådt i kraft i EØS-avtalen.
Finansdepartementet uttaler at utsettelsen av gjennomføringen av forordningene i norsk rett ikke er til hinder for at norske aktører som er foreslått omfattet av regelverket, tilpasser seg de nye opplysnings- og rapporteringskravene på frivillig basis. Finansdepartementet skriver videre:
Finansdepartementet oppfordrer norske foretak som er foreslått omfattet av de nye rapporteringspliktene, om å inkludere taksonomirelatert informasjon i sine årsrapporter for regnskapsåret 2021, selv om loven ikke skulle være satt i kraft på tidspunktet for avgivelsen av årsrapporten.
Formelt kan ikke departementet pålegge aktører å følge reglene før de er trådt i kraft i Norge. Oppfordringen fra departementet er likevel klar – reglene bør følges for årsrapporten for regnskapsåret 2021.
BAHR mener
Det er ikke optimalt for norske aktører at EU-regelverk blir forsinket inn i norsk rett. Det kan skape utfordrende situasjoner, og særlig for forvaltere som markedsfører produkter i EU eller søker å tiltrekke seg investorer fra EU. Vi har allerede sett at manglende gjennomføring av SFDR, som trådte i kraft i EU 10. mars 2021, har ført til en krevende regelverksituasjon for flere norske aktører.
Finansdepartementets oppfordring er etter vår vurdering fornuftig å følge. Som omtalt i BAHRs nyhetsbrev 14. desember 2021 (tilgjengelig her), har EU nå publisert endelige kriterier for hvilke investeringer som er miljømessig bærekraftige i henhold til Taksonomien. Forvaltere som er underlagt regelverket vil derfor være i stand til å vurdere porteføljen opp mot kriteriene i Taksonomien. Finansdepartementets oppfordring gjelder for taksonomien, men vi antar at det samme bør gjelde for informasjon som må rapporteres i henhold til SFDR. Ved å inkludere informasjon som må rapporteres både etter taksonomien og SFDR i årsrapporten for 2021 får aktørene som er underlagt dette regelverket anledning til å skaffe seg erfaring i etterlevelse før regelverket er underlagt sanksjonering.
***
[1] https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/horing-forslag-til-ny-lov-om-opplysninger-om-barekraft/id2781264/?expand=horingsnotater
[2] https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/nye-regler-om-barekraftig-finans-vil-ikke-tre-i-kraft-fra-nyttar/id2892207/?utm_source=regjeringen.no&utm_medium=email&utm_campaign=nyhetsvarsel20211215
***