Valg av hjemland for fond – Norge, Sverige, Luxembourg eller annet sted?
BAHR har i en årrekke bistått i forbindelse med etablering av ulike fondsstrukturer i inn- og utland. Vi var tidlig ute, og allerede på begynnelsen av 2000-tallet begynte vi å arbeide med etablering av forvaltningsmiljøer og fond. På den tiden var kapitalforvaltningsbransjen i Norge umoden og det var kun et begrenset antall forvaltere av alternative investeringer. Samtidig ble det ganske tidlig klart at om man skulle klare å tiltrekke seg institusjonell kapital, så måtte fondet settes opp i utlandet. Forvalter kunne derimot operere ut fra Norge. På den bakgrunn etablerte flere aktører fondene sine i utlandet forvaltet fra Norge. Hedgefondene ble normalt etablert i Irland, mens private equity-fondene ble etablert på Guernsey og Jersey. Da BREXIT ble en realitet, ble Jersey og Guernsey mindre aktuelt og Luxembourg steg frem som den prefererte jurisdiksjonen for etablering av private equity-fond og eiendomsfond. Norge har de siste årene modnet som hjemland for fond, men det er fortsatt mye “politikk” som trekker i retning av å etablere fondet i utlandet og ikke i Norge.
For advokatene er det naturligvis mye fokus på det juridiske som må på plass i forbindelse med etablering av fond. Men det aller viktigste for å lykkes er om forvalter har det riktige teamet og den nødvendige kompetansen («know how») som skal til for å tiltrekke seg investorer. I de nærmere 25 år vi har jobbet med etablering av fondsstrukturer, har vi truffet flere potensielle forvaltere som har hatt store ambisjoner, men som har manglet det som kreves for å lykkes. Det er derfor vesentlig å bruke tilstrekkelig tid på å kartlegge om man har den nødvendige kompetanse og ikke minst drøfte de ulike ideer med de riktige menneskene. I denne forbindelse er det juridiske underordnet. Altfor ofte ser vi at det brukes unødvendig mye tid og krefter på juridiske forhold før man faktisk har kartlagt om det aktuelle fond har «livets rett».
BAHR har til enhver tid flere prosesser gående hvor siktemålet er å bidra til å kartlegge om fond kan/bør etableres, eller ikke. Ikke sjeldent ender dette med en anbefaling om at fondsetablering ikke er den beste løsningen. Disse kartleggingsprosessene kan gå over måneder og ofte inntil et år. Det innebærer mange møter og diskusjoner. Som rådgiver har vi en egeninteresse i å være så sikre som mulig på at fondsetableringen vil lykkes. Arbeidet vi nedlegger i slike kartleggingsprosesser ser vi på som forskning og utvikling, og ender det ikke med en etablering, så sitter heller ikke det aktuelle teamet igjen med en dyr advokatregning.
I dag bistår vi med 13 kapitalinnhentinger/fondsetableringer med en samlet kapital på NOK 65 milliarder, hvorav 10 etableres i utlandet.
BAHRs virksomhetsgruppe for kapitalforvaltning og private equity består av 26 advokater som utelukkende jobber med juridiske problemstillinger for kapitalforvaltere, og vi er stadig i vekst. Utover høsten vil vi løpende avholde seminarer hvor vi tar opp aktuelle problemstillinger innenfor kapitalforvaltning og private equity og dele av våre erfaringer.
Vi inviterer til lunsjseminar onsdag 28. august 2024 kl. 11.00 til 13.00
I seminaret vil vi se nærmere på hva man særlig bør tenke på ved valg av fondsjurisdiksjon, både fra et skatterettslig, regulatorisk og kommersielt ståsted (med fokus på private equity, eiendom, venture og gjeldsfond).
Temaer vi vil være innom er:
- Når forvaltningsmiljøet har base i Norge – hvor bør fond og forvaltningsselskap etableres?
- Hvilken betydning har det om man er emerging manager i forhold til etablert forvalter?
- Hvordan skal forvaltere forholde seg til de foreslåtte reglene om utflyttingsskatt?
- Er det særlige fordeler med Sverige i forhold til Norge?
- Hvorfor velge tradisjonelle fondsjurisdiksjoner i Europa (Luxembourg og Irland) i stedet for Norge?
- Er Guernsey og Jersey ikke lenger aktuelle fondsjurisdiksjoner?
Foredragsholdere er Peter Hammerich, Camilla Jøtun og Liv Marit Lundby
Seminaret vil bestå av foredrag etterfulgt av lunsjservering med mulighet for diskusjon med advokater i BAHR og bransjekollegaer.
Peter Hammerich
Partner og leder for BAHRs virksomhetsgruppe for kapitalforvaltning og private equity. Har jobbet i BAHR siden 1996 og vært partner siden 2005. Hans langvarige og brede erfaring innenfor markedsområdet har gjort at Peter er anerkjent som den ledende rådgiveren innenfor kapitalforvaltning i Norge. Peter sitter i styret i flere forvaltningsselskaper, herunder HitecVision Advisory, Incentive, Turnstone Alternative Investments og Bluefront Equity.
Camilla Jøtun
Partner i BAHRs virksomhetsgruppe for kapitalforvaltning og private equity. Har jobbet i BAHR siden 2008 og vært partner siden 2020. Er en av landets ledende skatteadvokater med spesialisering innenfor skatte- og struktureringsspørsmål for kapitalforvaltere både i Norge og utlandet. Camilla sitter i styret i Equip Capital og flere selskaper i Industry Capital Partners-gruppen.
Liv Marit Lundby
Liv Marit Lundby er partner i BAHRs virksomhetsgruppe for kapitalforvaltning og private equity. Hun er både siviløkonom og advokat og har jobbet 10 år som CFO i HitecVision med ansvar for blant annet etablering av fondsstrukturer. Fra 2022 til 2024 jobbet hun med å etablere og sette opp Heim Global Investor, en regulert forvalter av alternative investeringsfond i Fredensborg-gruppen, og deres fondsstrukturer i Luxembourg og UK.